Open Joodse Huizen
Archief
Ondertussen in Nederlands-Indië
5 MEI 2022
12:00 — 17:00
Hotel Jakarta
Let op! Dit event is al verstreken.
Lara Nuberg, Roy Meelhuysen en Anne-Ruth Wertheim (1934) vertellen verhalen uit de Oost.

Honderdduizenden voetstappen, vele tonnen aan goederen en ontelbare verhalen… Het Java-eiland kent een bewogen en avontuurlijke geschiedenis. Eind 19e eeuw aangelegd als golfbreker voor de Oostelijke Handelskade, maar uitgegroeid tot één van de bekendste namen in de Nederlandse maritieme historie. Van 1910 tot 1970 was het de thuishaven van Stoomvaart Maatschappij Nederland (SMN). Grote oceaanstomers voeren hiervandaan in lijndienst op Nederlands-Indië en vervoerden post, goederen en passagiers. Op 5 mei worden hier verhalen verteld over het leven aan de andere kant van de Indische Oceaan tijdens de Tweede Wereldoorlog en na de bevrijding op 15 augustus 1945.

12:00 uur: Lara Nuberg

Lara Nuberg vertelt het verhaal van haar twee grootmoeders en hoe de Tweede Wereldoorlog hun leven kleurde. De een, geboren in 1923 in Oost-Duitsland, de ander, geboren in 1925 in Nederlands-Indië. Aan het begin van hun leven was het onwaarschijnlijk dat ze elkaar ooit zouden ontmoeten. En toch liep het zo. Een verhaal over toeval, het lot en de invloed van grote politieke besluiten op de levens van gewone mensen. 

Het verhaal van Lara Nuberg verscheen eerder in een online artikel.

14:00 uur: Roy Meelhuysen

Roy Meelhuysen vertelt over zijn moeder die de oorlog doorbracht in Kamp Tjideng op Java en hoe zijn vader op spectaculaire wijze wist te ontsnappen uit een krijgsgevangenkamp op Flores.

16:00 uur: Anne-Ruth Wertheim (1934)

Anne-Ruth Wertheim (Batavia/Jakarta,1934) groeide als kind op in het koloniale Nederlands-Indië en had het daar goed. Met baboe’s en bedienden had ze er ‘een ongelofelijk verwend leven,’ zoals ze het zelf omschrijft. Maar toen de Japanners Indonesië binnenvielen werd zij, net als vrijwel alle Indo-Europeanen, met haar moeder, zus en broertje opgesloten in een Jappenkamp. Anne-Ruth zal vertellen over haar tijd in de kampen, hoe ze als half-Joods meisje in Indië apart gezet werd en hoe haar moeder de moed erin hield door onder meer een ganzenbord te maken. 

We maakten over Anne-Ruth Wertheim eerder een podcast.

Ondertussen in Nederlands-Indië
5 MEI 2022
12:00 — 17:00
Hotel Jakarta
Javakade 766
Amsterdam
Onderdeel van Open Joodse Huizen & Huizen van Verzet
Website by HOAX Amsterdam