Nieuws
Frits (94) uit de korte film ‘Tot we allemaal vrij zijn’
De Joodse verzetsstrijder Frits roept op tot actie tegen oorlog.
26 februari 2022 - door de redactie

Frits (94) is een strijdlustige Joodse (oud-)verzetsstrijder. Niet alleen streed hij in de Tweede Wereldoorlog voor vrede, maar ook vandaag nog zit hij niet stil en zet hij zich op alle mogelijke fronten in om vrede te bevorderen. Hij deed onder andere mee aan het programma Open Joodse Huizen/Huizen van Verzet.

Op 4 mei sta ik dit jaar natuurlijk stil bij die verschrikkelijke oorlog in Oekraïne en dan denk ik bij mijzelf: Hoe kan dat mogelijk zijn? Houdt het dan nooit op? Leert de mensheid nooit? Daar ben ik dan wel een beetje angstig voor, hoe dat verder af zal lopen. Stel je voor dat het hier weer gebeurt? En daarom moeten we massaal de straat op gaan en roepen: Vrede!

Als je actie onderneemt voor de vrede dan herdenk je eigenlijk altijd. We komen dan in actie omdat oorlog massavernietiging betekent en de slachtoffers de gewone burgers zijn. In mijn familie zijn twee zussen van mijn vader en drie broers allemaal vermoord, alleen mijn vader niet, die heeft het overleefd dankzij mijn moeder.

Oorlog mag van mij nooit meer gebeuren en daarom wil ik benadrukken dat we waakzaam moeten zijn en massaal moeten demonstreren tegen elke vorm van oorlog. Want oorlog vernietigt. Dat probeer ik aan jongeren duidelijk te maken door mijn verhalen uit de oorlog met hen te delen. Want als je geschiedenis vertelt aan jonge mensen begrijpen ze dat niet totdat je je eigen verhaal vertelt.

Ik denk dan ook dat herdenken in actie komen is. Samen de straat op, want oorlog vernietigt alles, en is het meest afschuwelijke dat er bestaat. Daarom moeten we conflict niet oplossen met geweld. Meningsverschillen los je op door met elkaar te praten. Iedereen die voor vrede is, die moeten samen hun krachten bundelen en zorgen dat het vrede blijft.

Tot we allemaal vrij zijn

Frits is te zien in de korte film ‘Tot we allemaal vrij zijn’. Hier kun je meer over de film lezen en hem zelf bekijken.

Website by HOAX Amsterdam