Nieuws
Het Bevrijdingsdans Festival
Ieder jaar op 5 mei staat het Bevrijdingsdans Festival op het Museumplein met als doel het vieren van Bevrijdingsdag door middel van dans. Net als vorig jaar is dat ook nu door Covid-19 weer niet mogelijk.
30 april 2021 - door de redactie

Daarom sluit het festival dit jaar op 5 mei aan bij het Vrijheidsprogramma vanuit Pakhuis de Zwijger dat live wordt gestreamd. Met een bijdrage op een vijftal momenten in het drie uur durende programma, zijn er verschillende dansoptredens te zien, uitgevoerd door bijzondere dansparen en individuen.

Daarvan zijn een drietal dansoptredens opgenomen op iconische locaties in Amsterdam die verbonden zijn met het thema Vrijheid in het centrum van de stad: het Anne Frank Huis, het Homomonument en de Westerkerk. Iedere danser of danspaar heeft op de een of andere manier een connectie met de locatie en zal vanuit zijn of haar background invulling geven aan het thema Vrijheid in relatie tot de locatie.

Programma 5 mei 2021

Het programma wordt geopend door de Curaçaose-Nederlandse danseres Junadry Leocaría vanuit Pakhuis de Zwijger met de danschoreografie ‘Sugar Coated’ dat een ode is aan haar voorouders wiens vrijheid werd weggenomen.

Om 18:00 uur is er voorafgaand aan het dansoptreden van de joodse danseres Tamar Riani een interview met haar vanuit Pakhuis de Zwijger. Hier vertelt zij wat het voor haar betekent om als joods meisje in het Anne Frank Huis op te treden en hoe de choreografie tot stand is gekomen.

Rond 19:00 uur is er een uitbundig en swingend dansoptreden van het gay danspaar Henry Rodriguez en Edgar Sagarra Portuondo op een van de roze driehoeken van het Homomonument.

Om 19:40 treedt de Syrische danser Ahmad Chaaban op vanuit de Westerkerk waar Anne Frank ook over schijft in haar dagboek. Ze schrijft hoe vertrouwd ze voor haar klonken vanuit het Achterhuis, totdat ze door de nazi’s werden gestolen om omgesmolten te worden tot wapens.

Rond 20 uur wordt het programma afgesloten met een swingend dansoptreden van Lindy Spirit.
Drie dansparen doen in vol ornaat de tijden van weleer herleven met een Lindy Hop dansoptreden uit de jaren ’30 – ’40.

Voor degenen die de smaak te pakken hebben gekregen van de vrolijke afsluiter, geven de dansers van Lindy Spirit een swingende online dansworkshop.

Kijk voor meer info op www.bevrijdingsdansfestival.nl

Het Bevrijdingsdans Festival wordt sinds 2017 jaarlijks op 5 mei georganiseerd op het Museumplein in Amsterdam. Tijdens dit uitbundige festival wordt met dans Bevrijdingsdag gevierd, net als in de meidagen van 1945 toen Nederland werd bevrijdt en mensen op straat stonden te dansen. ‘Dansen om de vrijheid te vieren’ is waar het tijdens het Bevrijdingsdans Festival om draait.

Website by HOAX Amsterdam