Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam
Luister elke week naar een nieuwe podcast over de oorlog, verzet, bevrijding en terugkeer.

We gaan op stap met ooggetuigen, nazaten en huidige bewoners en laten zo de grimmige oorlogsjaren herleven. Een deel van deze podcastserie komt tot stand in samenwerking met Joods-Cultureel Kwartier in het kader van programma Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet. Ook de adressen uit de podcastafleveringen zijn terug te vinden op de 4 mei wandelkaart.

Het heroïsche theater van de weigeraars

Vijf dagen na de bevrijding bezette Toneelgroep 5 mei 1945 de Amsterdamse Stadsschouwburg. De groep theatermakers had niet getekend voor de Cultuurkamer, een voorwaarde om tijdens de Tweede Wereldoorlog door te mogen werken. Samen met journalist Henk van Gelder en acteur Edwin de Vries neemt Pieter-Bas van Wiechen de geschiedenis van dit bijzondere gezelschap en zijn speciale voorstellingen onder de loep.

De zoon en het hulpje van de verzetsstrijder

Op 15 augustus 1944 werd verzetsstrijder Frits Israel in de Distelvoorstraat 24 in Amsterdam-Noord vermoord door een bankier. Samen met zijn zoon Arnold Israel (1932) en durfal Frits Neijts (1928) gaat Pieter-Bas van Wiechen op zoek naar het hoe en waarom van deze geschiedenis.

De zoon en het hulpje van de verzetsstrijder is een podcast van het Joods Cultureel Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei Comité.

Berichten uit Moskou

Ben Portegies Zwart werkte als marconist vanuit diverse adressen in Amsterdam-West voor het communistisch verzet. Zijn dochter Annemieke Kamoschinski-Portegies Zwart vertelt het verhaal van haar vader en welke gevolgen de Tweede Wereldoorlog en de daarop volgende Koude Oorlog op het gezin had.

Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen voor het Joods Cultureel Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei Comité.

Kade van aankomst

Direct na het einde de Tweede Wereldoorlog, op 15 augustus 1945, kwam op de Javakade in Amsterdam een groot aantal migranten vanuit Nederlands-Indië aan. Eerst waren het de overlevenden van de kampen, daarna mensen op de vlucht voor het geweld van van Indonesische revolutionairen en weer later voor de koloniale oorlog die Nederland in ‘de Oost’ begon. Lucia Renes (1942), Peter Pinchetti (1939) en Henk Schoonderwal (1931) vertellen hun verhaal van de komst naar Nederland.

Deze podcast is een bewerking van een audio-installatie die in Hotel Jakarta in Amsterdam staat en die door Corona op dit moment niet te bezoeken is. Kade van Aankomst maar onderdeel uit van Huizen van Aankomst een project van het Indisch Herinneringscentrum. Interviews en montage: Pieter-Bas van Wiechen.

Praten en zwijgen

Sylvia Veffer-Polak is al jaren als spreker en vrijwilliger betrokken bij Open Joodse Huizen – Huizen van Verzet. In deze podcast vertelt ze over haar familie van zowel vaders als moeders kant. Beiden groeide op in Amsterdam-Oost maar hadden een totaal andere oorlogsgeschiedenis en verwerking.

Deze podcast is gemaakt door Pieter-Bas van Wiechen in opdracht van het Joods Cultureel Kwartier en het Amsterdams 4 en 5 mei Comite.

Door trots gered

Elf jaar was Floris ‘Floor’ Haak (1932 – 2019) toen hij getuige was van het oppakken van zijn ouders Jur en Jet Haak vanwege het verzetswerk van hun overige kinderen.

Opdrachtgevers waren het Joods Cultureel Kwartier, het Amsterdams 4 en 5 mei Comité en Vrij Nederland.

Bezet, audiomonumenten van de stad Amsterdam is een podcast serie over de oorlog, verzet, bevrijding en terugkeer van het Amsterdams 4 en 5 mei comité. Luister naar bijzondere verhalen over de geschiedenis van de Tweede Wereldoorlog.