Programma’s
Het Amsterdamse 4 en 5 mei comité coördineert een gevarieerd programma vóór en dóór Amsterdammers. Hieronder lees je een korte introductie van de programmaonderdelen.

Stille Tocht

Sinds het einde van de tweede wereldoorlog organiseren Amsterdammers stille tochten. Op weg naar de herdenking vormt een groep mensen een eerbiedige stoet, waarbij niet gesproken wordt.

Foto: Mascha Jansen

Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet

Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar mensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Foto: Sven Jacobs

Herdenkingen

Normaliter vinden meer dan 45 lokale herdenkingen in de hele stad plaats. Dit jaar zullen deze herdenkingen een digitale (thuis) vorm krijgen.

Foto: Bastiaan Heus

Theater na de Dam

Al jaren organiseert Theater Na de Dam na de Nationale Dodenherdenking door het hele land optredens en voorstellingen waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat.

 

Vrijheidsmaaltijden

De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid spreken: thema’s waar je niet dagelijks bij stilstaat en waar je bij uitstek op Bevrijdingsdag aandacht aan kan geven.

Kijk voor de Vrijheidsmaaltijdsoep voor 2021 op www.vrijheidsmaaltijdsoep.nl

Foto: Oof Verschuren

Bevrijdingsfestival

Het bevrijdingsfestival is een evenement dat jaarlijks op 5 mei gehouden wordt op diverse locaties in Nederland. De festivals worden georganiseerd om de bevrijding van Nederland in 1944-45 in de herinnering te houden.

Foto: Arjen Poortman