Programma’s
Het Amsterdamse 4 en 5 mei comité coördineert een gevarieerd programma voor en door Amsterdammers. Hieronder lees je een korte introductie van de programmaonderdelen.

Stille Tocht

Sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog organiseren Amsterdammers stille tochten. Op weg naar de herdenking vormt een groep mensen een eerbiedige stoet, waarbij niet gesproken wordt.

Foto: Mascha Jansen

Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet

Open Joodse Huizen / Huizen van Verzet is een jaarlijks terugkerend programma van sprekende herdenkingen. Vertellers, bezoekers en bewoners delen verhalen in huizen waar mensen woonden en werkten tijdens en vlak na de Tweede Wereldoorlog.

Foto: Sven Jacobs

Herdenkingen

Amsterdam telt zo’n 50 lokale herdenkingen. Afgelopen twee jaar konden we door covid niet samen herdenken, terwijl herdenken zo belangrijk is voor onze gemeenschap. Het is goed dat het nu eindelijk weer kan.

Foto: Bastiaan Heus

Theater na de Dam

Al jaren organiseert Theater Na de Dam na de Nationale Dodenherdenking door het hele land optredens en voorstellingen waarin de Tweede Wereldoorlog centraal staat.

 

Vrijheidsmaaltijden

De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over historische en maatschappelijke thema’s als vrijheid en onvrijheid spreken. Thema’s waar we in het dagelijks leven misschien niet genoeg bij stilstaan en waar bij uitstek op Bevrijdingsdag momentum voor is.

Kijk voor het veelzijdige aanbod aan Vrijheidsmaaltijden op onze agenda.

Foto: Oof Verschuren

Bevrijdingsfestival

De hele stad een groot Bevrijdingsfestival in Amsterdam, op zeven pleinen, veertig podia en met honderd Vrijheidsmaaltijden. Het worden georganiseerd om de bevrijding van Nederland in 1944-45 in de herinnering te houden.

Foto: Arjen Poortman
Website by HOAX Amsterdam