Vrijheidsmaaltijdsoep
Op 5 mei 2021 vierden wij Bevrijdingsdag in Amsterdam gezamenlijk met de Vrijheidsmaaltijdsoep. We streamde het feestelijk programma vanuit Pakhuis de Zwijger, waarin Yvette van Boven de soep live kookte samen met Judith Cyrus. Zo konden we uiteindelijk toch nog samen eten, praten en toosten op de vrijheid. 

Kijk de uitzending terug vanuit Pakhuis de Zwijger

De tiende editie van de Vrijheidsmaaltijd aan volle tafels, op Amsterdamse pleinen en podia, in straten en parken, om te vieren dat we in een vrije stad leven, verbonden met elkaar.

Dat was het idee. Maar de coronamaatregelen gooien roet in het eten. Toch gaan we weer iets bijzonders maken van Bevrijdingsdag 2021. Juist nu het samenleven zo beperkt is en veel vanzelfsprekende vrijheden opgeschort zijn, is er bij veel mensen het verlangen om samen te komen, elkaar te ontmoeten en spreken.

Daarom eten we op 5 mei samen, aan duizenden tafels in Amsterdam en heel Nederland, dezelfde maaltijd: de Vrijheidsmaaltijdsoep. Dit jaar met een recept door Yvette van Boven!

Betrokken partners in de hele stad

Foto: Kim Balster

De soep wordt op 5 mei ook uitgedeeld door ruim 90 organisaties in Amsterdam, die anders een Vrijheidsmaaltijd zouden organiseren. Zo komt de soep terecht bij bewoners van verzorgingstehuizen, ondernemers, dak- en thuislozen, medewerkers in de culturele sector, studenten, kunstenaars, ongedocumenteerden en gezinnen die onder de armoedegrens leven. Buurthuizen en initiatieven vanuit de hele stad brengen blikken soep langs bij (kwetsbare) buurtgenoten. De blikken soep worden allemaal persoonlijk langsgebracht of uitgedeeld, waardoor er toch nog mooie ontmoetingen ontstaan.

Ook al is écht samen eten op 5 mei niet mogelijk, toch maken organisatoren er iets bijzonders van: 

  • Medewerkers van Lola Luid stappen op de bakfiets om de soep rond te brengen bij buren (die zelf iemand konden nomineren voor een blik soep); 
  • Het Van Eesterenmuseum organiseert een een heuse VEBO drive in (Van Eesteren Borrel drive in) voor haar vaste vrijwilligers; 
  • Museum het Schip, ASVA Studentenunie en het ZID Theater organiseren een online Vrijheidsmaaltijd; 
  • Kinderen van het lesprogramma Oorlog in mijn Buurt delen de soep uit aan ouderen uit hun buurt die ze hebben geïnterviewd over hun oorlogsverleden. 

En op 5 mei wordt de soep ook door verschillende organisaties in de stad gekookt! Het BovenIJ Ziekenhuis en Amsterdam UMC zetten op 5 mei de Vrijheidsmaaltijd op het menu, speciaal voor alle patiënten en medewerkers. 

foto: Oof Verschuren
“Zeker in deze wonderlijke tijd waarin het soms lijkt dat zoveel mensen tegenover elkaar zijn komen te staan, zie je dat een oproep tot luisteren en respect naar elkaar nog echt nodig is. Openstaan voor inzichten die misschien niet de jouwe zijn, maar door naar elkaar te luisteren wellicht wél iets voor jou kunnen betekenen. Ik denk dat we dat nu meer dan ooit kunnen gebruiken. Samen aan tafel is natuurlijk een kleine moeite en een mooi gebaar. Als geen ander vind ik dat eten verbindt.”
— Yvette van Boven

Toolkit voor organisatoren

Voor Vrijheidsmaaltijd organisatoren hebben we een toolkit samengesteld met online content die gebruikt kan worden in aanloop naar 5mei: Download hier de toolkit

Website by HOAX Amsterdam