Herdenken
Archief
Namen en Nummers
4 MEI 2018
11:00 — 20:15
Kastanjeplein
Let op! Dit event is al verstreken.
Een tijdelijk monument voor een oneindig verlies.

Uit de Oosterparkbuurt zijn 2800 joden weggevoerd. Buurtbewoners hebben al 1400 naambordjes gemaakt en deze op rituele wijze op het juiste adres in de grote plattegrond van de buurt gelegd. Ze brachten hen zo symbolisch thuis, want ze horen bij ons en onze pijnlijke geschiedenis. Kom je ook een naambordje maken?

In Namen en Nummers spelen de verbeelding en het ritueel een belangrijke rol. Overdag krijgen de herdenkers symbolisch tijd bij het tijdkantoor, ze verbinden zich aan een naam uit het namenarchief, maken een persoonlijk naambordje en leggen dat uiteindelijk op het juiste adres in de grote plattegrond van de buurt. Dit stratenmonument groeit elk jaar met veel liefde, schoonheid en tranen. In 2020 wil Namen en Nummers alle 5500 slachtoffers herdacht hebben. Het project is vanuit de kunst ontwikkeld door Ida van der Lee.

Programma

3 mei van 13:00 – 17:00 uur

Inrichten van het plein. Alle hulp welkom.

4 mei van 11:00 – 19:30 uur

Naambordjes maken en ritueel doorlopen. Het Kastanjeplein is een bijzonder ingerichte herdenkingsplek waar iedereen op rituele wijze een joods slachtoffer stap voor stap symbolisch thuis kan brengen.
In Namen en Nummers spelen de verbeelding en het ritueel een belangrijke rol. Overdag beginnen de herdenkers bij het Tijdkantoor waar ze een besluit nemen om de rituele tijd in te stappen, ze verbinden zich aan een naam die ze kiezen uit het namenarchief, maken een persoonlijk naambordje en leggen dat uiteindelijk op het juiste adres in de grote plattegrond van de buurt. Dit stratenmonument groeit elk jaar met veel liefde en tranen. Het is een tijdelijk monument voor een oneindig verlies.

Van 19:30 – 20:15 uur herdenking met een participatief muzikaal programma o.l.v. koor dirigent Emma Rekers dat ’s avonds het middelpunt is voor de herdenking.

5 mei is er van 17:00 – 20:00 uur

Een Vrijheidsmaaltijd, gecombineerd met een verhalenritueel. Zelf eten meenemen en op de tafel plaatsen.

Meer informatie op namenennummers.eu en Facebook.

Namen en Nummers
4 MEI 2018
11:00 — 20:15
Kastanjeplein
Amsterdam
Volgeboekt
Website by HOAX Amsterdam