Nieuws
Organiseer een Vrijheidsmaaltijd op 5 mei
Om de vrijheidsidealen te vieren en daar een waakvlam voor te zijn.
22 december 2023 - door de redactie
Het herdenken van de Tweede Wereldoorlog is onlosmakelijk verbonden met onze huidige tijd. Op de mechanismen en signalen die toen geleid hebben tot onvrijheid en de moord op miljoenen mensen, moeten we ook nu alert zijn: ontmenselijking, uitsluiting, stigmatisering en het wegkijken daarvan. De vrijheid die we nu kennen, heeft onderhoud nodig, altijd weer.

We hopen dat jullie (weer) een programma willen organiseren op 5 mei. Om de vrijheidsidealen te vieren en daar een waakvlam voor te zijn.
In deze brief, gericht aan alle Amsterdammers, roept burgemeester Halsema op om op 5 mei een Vrijheidsmaaltijd of een cultureel programma te organiseren.

Cultureel programma
Op 5 mei onderzoekt en bevraagt de stad (on)vrijheid met muziek, theater, debat, workshops, wandelingen, films en andere vormen. Dit programma vormt samen één groot stadsbreed Bevrijdingspodium. In alle stadsdelen, buiten en binnen, overdag, ‘s avonds en ook ‘s nachts komen Amsterdammers samen om de vrijheid te eren en te vieren. Maar ook om deze te definiëren, onder de loep te nemen en vast te houden. Met ruimte voor verschillende verhalen en geschiedenissen, ook de onvertelde.

Heb je een locatie die geschikt is voor een cultureel programma en wil je iets organiseren? De programmering is divers in vorm, omvang en doelgroep en als organisator weet je zelf het beste wat bij je past. Wil je je ideeën delen of sparren over mogelijke samenwerkingspartners? Neem dan contact op met mairehaverkort@4en5meiamsterdam.nl.

Vrijheidsmaaltijd 
Al ruim 10 jaar worden er door de hele stad Vrijheidsmaaltijden georganiseerd door buurthuizen, musea, winkels, sportverenigingen, individuen en bedrijven. Het doel van de maaltijden is om ontmoetingen te stimuleren, gesprekken over (on)vrijheid aan te moedigen en (onvertelde) verhalen of ervaringen te delen. Jullie kunnen als geen ander Amsterdammers samenbrengen door een maaltijd te organiseren.

Een Vrijheidsmaaltijd organiseren is heel laagdrempelig: zorg voor een plek om samen te kunnen eten en een randprogramma in een vorm die bij jullie past. Denk aan een spreker, workshop, muziek of rondleiding. Jullie zijn vrij om dit zelf in te vullen, maar als er behoefte aan is denken we graag mee.

De meeste maaltijden zijn gratis toegankelijk of vragen om een vrijwillige bijdrage. Dit vinden we belangrijk, zodat elke Amsterdammer kan aanschuiven, maar vraagt van organisatoren een investering. Hierover denken we ook graag mee: is er een partij die het eten wil sponsoren? Is er een organisatie in de buurt die een inhoudelijk programma kan verzorgen? Kunnen deelnemers zelf wat te eten meenemen? Het is daarnaast mogelijk om een bijdrage voor de randprogrammering bij het comité aan te vragen of bij het Vfonds.

Neem voor meer informatie contact op met Hannah Bakx via hannahbakx@4en5meiamsterdam.nl. Op donderdag 11 januari organiseert ze een digitale bijeenkomst van 16.30 tot 17.00 uur ter inspiratie en met de mogelijkheid om vragen te stellen. Je kan je hiervoor aanmelden via dit formulier.

Website by HOAX Amsterdam