10.00 uur – Corine Berghuis
11.30 uur – Lonneke Geerlings en Rudi Wesselius
13.00 uur – Aline Pennewaard
14.30 uur – Mike Kampelmacher
Corine Berghuis – De komst van Joodse vluchtelingen in de aanloop naar de bezetting
Na de machtsovername van Hitler in 1933 en allerlei anti-Joodse maatregelen, vluchtten vele Joden naar Nederland. Het officiële beleid van de Nederlandse overheid was restrictief en werd dat steeds meer. Maar na de Kristallnacht van 9 op 10 november 1938 veranderde dit in een ruimhartiger beleid. Historica Corine Berghuis deed onderzoek naar het toelatings en kampenbeleid eind jaren dertig in opdracht van Binnenlandse Zaken.
Lonneke Geerlings en Rudi Wesselius – De vele levens van Rosey Pool: Strijdbaar van Westerbork tot Mississippi
Na haar ontsnapping uit kamp Westerbork wijdde Rosey Pool haar leven aan de strijd tegen discriminatie, racisme en uitsluiting. Historicus Lonneke Geerlings en Rosey’s achterneef, Rudi Wesselius, belichten haar verhaal. Dit doen ze in het Lloyd Hotel waar Rosey voor de oorlog les gaf aan Joodse vluchtelingen.
Aline Pennewaard – Van kleermaker tot kapo: de oorlog van een Duits-Joodse vluchteling
Heinz Bontscheck vluchtte in de jaren dertig vanuit Duitsland naar Nederland vanwege antisemitisch geweld en overleefde verschillende concentratiekampen. Na de oorlog werd hij door andere Auschwitz-overlevenden herkend als gewelddadige ‘kapo’, een gevangene die toezicht moest houden op medegevangenen. Historicus Aline Pennewaard deelt zijn verhaal in het Lloyd Hotel.
Mike Kampelmacher – Op de vlucht: het verhaal van Dan Kampelmacher
Na de publieke vernedering en mishandeling van Oostenrijkse Joden in 1938 sloeg Dan Kampelmacher op de vlucht. Ofschoon hij Nederland werd uitgezet, wist hij niet veel later op illegale wijze Amsterdam te bereiken. Daar werd hij vervolgens opgepakt en naar een voor hem onbekende bestemming gebracht: een interneringskamp voor illegale vluchtelingen in Veenhuizen. Zijn zoon Mike deelt zijn verhaal.
Uitgelichte foto: Joodse vluchteling in het Lloyd Hotel dat van februari 1939 tot augustus 1939 in gebruik als ‘Vluchtelingenkamp Lloyd Hotel’ (bron: Stadsarchief Amsterdam/Jules Loszynski)